Besök designstaden

Finlands huvudstad är verkligen ett perfekt resmål för den som älskar design. Den som inte är en inbiten designälskare kan istället uppleva stadens nya turistattraktion, ett pariserhjul som är dubbelt så högt som det på Liseberg.

336786-stockmann-helsinki

Helsingfors har fått en ny turistattraktion. Det är ett 40 meter högt pariserhjul i Katajanokka hamn i de centralare delarna av Helsingfors. En åktur kostar 12 euro och hjulet är igång året runt. Hjulet är holländsktillverkat och invigdes i mitten på förra året. Turen varar en kvart och det finns chans att tillbringa tjugofem minuter istället i någon utav de vip-gondoler som finns. I dessa gondoler är golvet av glas och sätena av läder. Du blir bjuden på lyxig champagne men du får betala lite mer för det. Läs mer.

Ta färjan över

För att ta sig till den finländska huvudstaden kan man ta färjan över från Stockholm. Den som är smart gör en hel weekend av resan och tar en natt i Stockholm innan avfärd. Det behöver inte bli speciellt dyrt eftersom det finns många billiga hotell i Stockholm. När man sedan kommer fram till Helsingfors kan man alltså kliva rätt på Helsingfors nya turistattraktion. Men Helsingfors erbjuder mycket mer än ett pariserhjul.

Perfekt för designälskaren

Staden är nämligen ultimat för den som älskar design. Mitt i staden ligger Stockmann som är det absolut bästa varuhuset och här hittar man det mesta i inredning- och designväg, skriver Dagens nyheter. Men det finns även ett antal kända designkvarter där man kan hitta konstgallerier, finsk design och museer. Det finns även ett antal mindre gator som lockar med unik design i mindre upplagor. Här finns allt ifrån retro, till antikt och klassiker. Många kanske ser ner på Helsingfors och tänker att staden inte kan komma upp i samma klass som Stockholm, Köpenhamn eller Oslo. Men staden blev faktiskt utnämnd till världens designhuvudstad 2012. (källa)