Isbjörnssouvenirer säljer bra i Helsingfors

Helsingfors är en riktig favoritstad i vackra Finland, men som i så många andra länder som drar turister så säljs där på vissa platser mindre trovärdiga souvenirer. Ett exempel på det är föremål som föreställer isbjörnar. Hur kommer det sig?

Vi har tidigare skrivit om att Helsingfors är designens stad, men Helsingfors är också staden där man säljer souvenirer av isbjörnar till turister, lustigt nog. Trots att det helt klart inte finns några isbjörnar i Finland.

Turister tror att isbjörnar finns i landet

Men varför är det på detta viset? Enligt en artikel i Svenska YLE beror det på att isbjörns souvenirer faktiskt säljer bra i Finland, och att turister faktiskt på riktigt tror att det finns isbjörnar där. Det kanske inte är så konstigt, eftersom det runt i världen cirkulerar stereotypa ryktesbilder om Finland och finländare, på samma sätt som det gör det kring andra landsmän och länder. För finländarna är det däremot svårt för många att förstå att turisterna kan tro på en sådan sak. Men försäljarna i landet och inte minst i Helsingfors vilka har souvenirbutiker tar tillfället i akt, och säljer isbjörnsprylar med glimten i ögat. De vanligaste vyerna att sälja i suvenirbutikerna är dock vyer över Helsingfors, olika naturmotiv och lappländska motiv. Man säljer det som kunderna vill ha mest, och isbjörnar är helt klart en del av det, konstigt nog. Snacka om att spä på falska fördomar på skoj.

”Vi säljer den bild av Helsingfors och Finland som turisterna vill ha. Det inkluderar alltså renar, älger och julgubben i Helsingfors.” Säger en säljare i staden till Svenska YLE.