Mat i Helsingfors

Finländarnas matvanor och det finska köket liknar i stort det svenska. Många svenska turister känner igen vanlig svensk husmanskost i de finska restaurangerna. Men, det finns några genuint finska maträtter som man skall prova på när man besöker Finland och Helsingfors. Ofta är dessa inspirerade av det ryska köket. Finland har ju fått inspiration i köket både från väst och öst genom att de tillhört både Sverige och Ryssland.

Piroger och pajer finns i mängder av varianter och kan ätas varma eller kalla. Karelsk rispirog med äggröra är vanligt förekommande på kaféerna.

Grönsakslådorna är mycket populära i Finland och vanligast är nog kålrotslåda eller morotslåda. Till detta kan man med fördel välja Sininen Lenkki (den blå falukorven) som är en mycket populär korv.
Beställ gärna in spenatplättar på restaurangen. Det är en typisk finsk rätt som är mycket god.
Om man besöker Helsingfors på Runebergsdagen den 5 februari är det mycket möjligt att man blir erbjuden den typiska Runebergstårtan som är en mazarinkaka med rosa glasyr.
När så stunden kommit att välja efterrätt bör man prova på den ryska efterrätten Pashan. Pashan är en underbar skapelse av grädde, smör, vanilj mandlar och russin. Annan mumsig rätt är efterrätten mämmi – memman, som äts vid påsktider. Den är gjord på rågmjöl och sirap. Extremt gott med ovispad grädde till.

På julbordet serveras gärna lever-, potatis-, morots- och kålrotslåda. Den karelska steken ätes med kokt potatis och den som vill kan även doppa bröd i såsen.

Om man vandrar utefter paradgatan Mannerheimvägen kan man slinka in på McDonald’s och beställa en McRuis. Denna hamburgare i mörkt rågbröd kan man bara finna i Finland.