Ateneum

Konstmuseet Ateneum

Konstmuseet Ateneum som ligger i hjärtat av Helsingfors är ett av Finska statens konstmuseums tre museer och ligger vid järnvägstorget efter Brunnsgatan. Här finns original av Hugo Simberg, Akseli Gallen-Kallela och Helene Schjerfbeck. Ateneum ligger snett emot järnvägsstationen alldeles nära Kiasma.

Här hänger den kanske mest imponerande av Akseli Gallen-Kallelas verk: Ainotriptyken. Här har Akseli Gallen-Kallela hämtat motiv från nationaleposet Kálevala. Oljemålningen skildrar den unga Aino som mot sin vilja blev bortgift med en mycket gammal man. I sin stora sorg dränkte sig Aino och förvandlades i samma ögonblick till en lax. I oljemålningen ser man den gamle mannen från sin båt sträcka sig efter den unga Aino.

Ainotriptyken av Akseli Gallen-Kallela

Akseli Gallen-Kallela föddes i Björneborg 1865 och dog i Stockholm 1931 då han var på genomresa. Akseli Gallen-Kallela är nog en av Finlands mest berömda konstnärer. Hans mest kända målning är Ainotriptyken från slutet av 1890-talet, vilken är en bildsvit med motiv hämtat ur det finska nationaleposet Kalevala. Gallen tillbringade början av år 1895 i Berlin där han ställde ut tillsammans med Edvard Munch. Han medverkade i den rysk-finska utställningen i S:t Petersburg 1898 och också i den internationella utställningen 1899. Vid världsutställningen i Paris erhöll han flera medaljer.

Här finns också verk av den store konstnären Albert Edelfelt. Här finner man till exempel hans vackra målningar ”Pojkar med barkbåtar”, Kristus och Magdalena” och den underbara ”Drottning Blanka”.

I detta museum kan man också beskåda Tyko Sallinens kvinnor som alltid har gristrynen.