Sveaborg

Som ett skydd mot att ryssarna skulle kunna attackera från öster byggdes Sveaborgs fästning. Fästningen är en av världens största sjöfästningar och kallas för ”Nordens Gibraltar”. Sveaborgs fästning är ett måste för turistande i Helsingfors och finns idag med på UNESCO:s världsarvslista.

Det är mycket vacker natur på ön och det finns så mycket intressant att se. Den lilla kyrkan på Sveaborg är nästan det första man ser.

Sveaborgs vackra kyrka

Fästningens grundare var Augustin Ehrensvärd som också var öns första invånare. På Sveaborg bor idag cirka 800 personer.

Man når Sveaborg genom att ta färjan vid Salutorget. Färjan går från tidig morgon till sent på natten med cirka tjugo minuters mellanrum. Sveaborgs fästning är öppen för besökare året om. Resan ut till ön tar inte lång tid och är en upplevelse i sig. På väg ut till ön passerar man några mycket små öar, där människor har lyckats livnära sig.

En liten ö på väg till Sveaborg

På Sveaborg finns sex museer, guidade turer runt fästningen, utställningar och konsthantverk. Här ligger också Restaurang Sveaborgs bryggeri.

Framför den vackra byggnaden som innehåller Ehrensvärd-museet finns ett litet torg.

Ehrensvärd-museet

Det är mycket spännande för både ung och gammal att vandra omkring i de många mörka gångar fästningen innehåller.

De mörka gångarna i fästningarna på Sveaborg

Det är bra om man kan tänka sig att spendera åtminstone en halv dag ute på ön. Det är ett ganska stort område att vandra över och här finns mycket intressant att se. När man reser ut till ön skall man tänka på att klä sig riktigt och ha bra skor att promenera i.